Psykolog Online

Träffa en psykolog online är idag snarare en norm än tillfällighet. Dels har vi i världen blivit oroligare och behovet av terapi och stöd i vardagen har ökat i takt med vår ångest. För det andra är nätterapi det smidigaste och billigaste alternativet. Hos oss hittar du en lista så du enkelt kan jämföra innan besöket.

Steg för steg
Välj och ladda ned

Bästa psykologer online

BÄST I TEST
Ingen patientavgift
Från 16 år
Avgift:
0 kronor
Öppettider:
Dygnet runt
Ladda ner app
Få ett SMS med länk till appen
Om vårdplatsen

Doktor.se är en vårdcentral på nätet som grundades 2016. Idag är men en av de största aktörerna i Sverige och erbjuder all tänkbar vård.

Funktion
BankID:
Säkra betalningar:
Fungerar utomlands:
Eget konto: 16 år
Avgifter
Läkarbesök: 0 :-
Psykologbesök: 0 :-
Läkarbesök barn: 0 :-
Högkostnadsskydd:
Vårdmöjligheter
Fysiska mottagningar:
Drop-in:
Bokningsbara tider:
Remisser:
Återbesök:
Öppettider: Dygnet runt
Recept
Skriva recept:
Narkotikaklassade:
Preventinmedel:
Hemleverans:
Receptförnyelse:
Intyg
Sjukskrivning:
Antal dagar: 14
VAB-intyg:
Sjukintyg:
Specialistläkare
Frikort gäller
Rätt vård direkt
Avgift:
250 kronor
Öppettider:
Dygnet runt
Ladda ner app
Få ett SMS med länk till appen
Om vårdplatsen

MediCheck erbjuder personlig vård av specialister online och har idag över 200 anslutna läkare. Deras fokus har från början varit att du ska få träffa rätt läkare direkt, utan krångliga omvägar.

Funktion
BankID:
Säkra betalningar:
Fungerar utomlands:
Eget konto: 16 år
Avgifter
Läkarbesök: 250 :-
Psykologbesök: 790 :-
Läkarbesök barn: 0 :-
Högkostnadsskydd:
Vårdmöjligheter
Fysiska mottagningar:
Drop-in:
Bokningsbara tider:
Remisser:
Återbesök:
Öppettider: Dygnet runt
Recept
Skriva recept:
Narkotikaklassade:
Preventinmedel:
Hemleverans:
Receptförnyelse:
Intyg
Sjukskrivning:
Antal dagar: 14
VAB-intyg:
Sjukintyg:
psykolog online

Vad är nätterapi?

Nätterapi är ett slangord för terapi över internet. Fenomenet har växt kraftigt de senaste åren och har fått sig en enorm ökning under den pandemi vi upplevde 2020.

I grund och botten är det exakt samma sak som att få vanlig terapi av en psykolog. Den väsentliga skillnaden är däremot att allting sker över internet via din telefon eller dator. Kvaliteten på vården är densamma och de anslutna aktörerna faller under exakt samma regleringar och skydd som traditionella vårdgivare gör. Det innebär att du som vårdtagare garanterat kan få samma typ av vård på samma sätt.

Hur fungerar det?

Som nämnt fungerar det precis som om du söker vård via en vårdcentral. Skillnaden är bara att det aldrig blir något fysiskt möte utan ni kommunicerar vi video eller chatt. Tack vare att marknaden är reglerad och vården går via din region fungerar högkostnadsskydd samt att du har samma rättigheter.

Uppföljning sker på liknande sätt i den traditionella vården och du har en dedikerad psykolog om allting känns bra. Första gången du laddar ned en en app för psykologer online bokas du in för en rådgivning och initialt möte. Om allting känns bra kommer din psykolog föreslå en behandling/plan för hur terapin ska fortsätta. Du kan då enkelt följa utvecklingen i appen.

Hur börjar jag?

Att boka in ett vårdmöte är mycket enkelt och ofta får du en tid hos din nya psykolog redan samma vecka, om så önskas. Det första du ska göra är att ladda ned en applikation som passar dig. Mellan de olika aktörerna varierar ibland priser, öppettider och funktionalitet. Du hittar en uppdaterad lista över.

Boka din första kontakt:

  • Ladda ner en psykologapp
  • Skapa ett konto med BankID
  • Begär vårdkontakt
  • Välj önskad tid
  • Klart!

Historia

Om psykologer på nätet är nytt eller inte råder det delade meningar om. Enligt vår mening har det först fått genomslag de senaste åren i samband med att vårdappar på riktigt börjat ta marknadsandelar över de traditionella vårdcentralerna. Motpolen är ofta dedikerade entusiaster som erbjuder psykolog-tjänster över internet i årtionden. Vi får helt enkelt mötas i att den moderna psykologen online är en nyhet.

KRY som är en av de största aktörerna när det kommer till vård på nätet lanserade sin applikation redan 2015 och har sedan dess vuxit dramatiskt. Idag finns det ett tiotal aktörer och enligt vår egen prognos kommer antalet ha fördubblats inom loppet av några år.

Framtid

I framtiden räknar vi med att en psykolog online kommer vara det första och absolut självklaraste valet när du har ett behov. Vi ser även en framtid där traditionella vårdcentraler hänvisar patienter ut på nätet för att lättare kunna hantera administration och optimera sina organisationer. Det år ingenting att stoppa under stolen att våra vårdköer kan bli kortare genom effektivare terapi på nätet.

Trender vi ser i framtiden:

  • Specialanpassade terapiprogram
  • Ökat behov av psykologer
  • En ny generation med nätterapi som förstaval

Välja psykolog online

Att välja bästa psykolog online är inte alls enkelt och som bekant finns det idag en uppsjö av aktuella alternativ. Det är här vi på bästanätdoktorn.se kommer in i bilden. Vi har skapat denna sida för att du enkelt ska kunna hämta in information och jämföra de olika alternativen.

När det kommer till att faktiskt välja är den bästa appen för dig kanske inte den bästa för någon annan. Vi kommer därför att berätta om några vanliga faktorer som avgör för våra besökare.

Pris

Priset mellan olika psykologer på nätet pendlar ganska rejält. För de som ingår i allmänvården utgår ofta en patientavgift på mellan 100 till 200 kronor. Det finns däremot även privata alternativ på nätet som kan kosta upp emot 1000 kronor per besök.

Öppettider

Eftersom varje psykologapp är tillgänglig dygnet runt är rent krasst öppettiderna alltid 24 timmar om dygnet. Däremot ser verkligheten ofta annorlunda ut, det är därför viktigt att jämföra när på dynget du t.ex. kan boka in ett samtal.

Funktion

Funktion kan kännas som en ganska oväsentligt del i det hela men en smidig applikation med Bank-ID och säkra betalningar är inte alltid en självklarhet. Du kan även lära på i listan över om appen fungerar från utlandet.

Behandlingsmetoder

Vissa nätpsykologer har valt att fokusera på specifika behandlingsmetoder och terapier. Exempel på dessa är t.ex. iKBT och KBT som är mycket populärt. Vi nämnder därför alltid listan vilka program som erbjuds.

Vanliga frågor

Fungerar nätpsykologi bra?

Enligt alla våra besökare fungerar nätpsykologi minst lika bra om inte bättre än traditionella besök. Fördelarna är flera men framförallt nämner många tillgängligheten.

Hur snabbt kan jag få träffa en psykolog online?

Vanligtvis finns det tid redan samma dag hos de flesta aktörer. Om du behöver hjälp akut kan du alltid ringa 112.

Hur gör jag?

Det är enkelt! Börja med att ladda ned en psykologapp. Skapa sedan ett konto med Bank-ID och boka in en tid.