VAB

Vård av barn (VAB) är när du måste stanna hemma från jobbet eller studier för att ta vårda ett sjukt barn. Det kan vara både under kortare och längre period. Vid VAB får du ersättning i form av föräldrapenning. På denna sida kan du läsa mer om de sjukintyg som krävs kring VAB samt vart du enkelt kan skaffa ett.

Klart på några minuter
Enkelt i telefonen

Sjukintyg VAB

4.9/5 Google Play
Ingen patientavgift
Från 16 år
Avgift:
0 kronor
Öppettider:
Dygnet runt
Ladda ner app
Få ett SMS med länk till appen
Om vårdplatsen

Doktor.se är en vårdcentral på nätet som grundades 2016. Idag är men en av de största aktörerna i Sverige och erbjuder all tänkbar vård.

Funktion
BankID:
Säkra betalningar:
Fungerar utomlands:
Eget konto: 16 år
Avgifter
Läkarbesök: 0 :-
Psykologbesök: 0 :-
Läkarbesök barn: 0 :-
Högkostnadsskydd:
Vårdmöjligheter
Fysiska mottagningar:
Drop-in:
Bokningsbara tider:
Remisser:
Återbesök:
Öppettider: Dygnet runt
Recept
Skriva recept:
Narkotikaklassade:
Preventinmedel:
Hemleverans:
Receptförnyelse:
Intyg
Sjukskrivning:
Antal dagar: 14
VAB-intyg:
Sjukintyg:
VAB

Vad är VAB-intyg?

Om ditt barn har varit sjukt i över 7 dagar behöver du ett VAB-intyg för att kunna fortsätta få ersättning när du inte kan gå till jobbet eller dina studier. För att du ska kunna få intyget behöver ditt barn vara med vid besöket och en läkare styrka dess tillstånd.

Du kan enkelt få ett sjukintyg för VAB genom att besöka en läkare online. Samma sak gäller som vid fysiska besök, ditt barn måste medverka. Börja med att kolla i vår lista över på tillgängliga digitala vårdgivare och hitta en som verkar passa dina preferenser.

Ersättning

Du kan få ersättning för vård av barn. Ersättningen får du av Försäkringskassan och heter föräldrapenning. För att få ersättning behöver du och ditt barn uppfylla ett par krav, det kan t.ex. vara åldern på ditt barn samt om du är försäkrad i Sverige eller inte.

Ersättningen motsvarar ungefär 80 procent av din inkomst upp till ett visst tak. På Försäkringskassans hemsida finns det något som heter ”Kassakollen”, en tjänst för att kontrollera exakt hur mycket ersättning du kan få.

Exakta krav och ansökan gör du på Försäkringskassan hemsida.

Krav på intyg

När ditt barn har varit sjuk i mer än sju dagar behöver du ett sjukintyg för VAB. Numera kan du få hjälp med detta online och utan några som helst fysiska besök. Kolla på någon av de aktörer som vi har valt att lista över, de kan hjälpa dig redan inom några minuter. Intyget kan du sedan hämta på din 1177 och skicka in till Försäkringskassan.

Period

Du kan få VAB-ersättning i max 120 dagar per år. Om ni är två föräldrar går det att dela på dessa 120 dagar men ni kan inte båda vara hemma från jobb eller studier och få ersättning. Kom ihåg att du måste ansöka senast 90 dagar efter den första dagen att barnet har varit hemma.

Om ditt barn skulle bli sjuk under semestern går det även att byta semester mot VAB-dagar. Det gäller att då även kontaktar din arbetsgivare för att reglera detta.

Frågor sjukintyg för VAB

Kan min arbetsgivare kräva VAB-intyg?

Nej! Du rapporterar och skickar in ett intyg till Försäkringskassan, inte din arbetsgivare.

Kan jag få ett intyg för VAB digitalt?

Ja! Kontakta, tillsammans med ditt sjuka barn, en digital vårdcentral.

När det behövs intyget?

Du behöver skicka in ett intyg när ditt barn har varit sjuk i 7 dagar. De första 7 dagarna kan du fortfarande få ersättning och behöver inte skicka in något om ditt barn blir frisk inom denna perioid.